Gemeentehuis

Gemeentehuis

Het gemeentehuis is gebouwd in drie perioden: 1963, 1982 en 1994. De bestaande hoofddraagconstructie is geschikt voor herontwikkeling, al zijn er wel onderdelen verouderd. Sinds 1 januari 2015 is het gemeentehuis niet meer in gebruik en staat het leeg. Het gebouw zou gesloopt kunnen worden, maar een andere optie is om een deel van het gemeentehuis te herontwikkelen.

 

Discussie: Hoe denkt u over de volgende stelling en waarom? In het kader van duurzaamheid zou een deel van het gemeentehuis herontwikkeld moeten worden met een nieuwe functie. 

Deel

Rating

0 ( 4 reviews)

Reacties

 • Sloop van (sowieso) het complete vooraanzicht tussen het plein en de Raadhuisstraat lijkt mij de beste optie. Los van het - voor mij - lelijke vooraanzicht, vraag ik mij echt af in hoeverre het woord 'duurzaam' nog kan bestaan bij zo'n oud gebouw. Deze voorkant dus vervangen door groen/plein/kiosk. Ik heb geen kennis van de bouwkundige staat van de ZIJKANT van het gemeentehuis, en weet dus ook niet of het rendabel is om dit te herontwikkelen. Maar ik zou die zijkant zeker blijven gebruiken als bebouwing, gezien het tekort aan kleine woningen voor starters en senioren, nu en in de toekomst. Een soort appartementencomplex dus, liefst met balkon aan de zonnige achterzijde. De begane grond kan eventueel altijd nog gebruikt worden voor een ander doeleinde (waarvan 'winkel' er helaas niet eentje is, gezien de leegstand). Een oud kantoorcomplex herontwikkelen tot toekomstbestendig appartementencomplex... dat lijkt mij nogal een uitdaging waarvan je op voorhand al weet dat dat niet haalbaar is (zelfs niet duurzaam). Plat dus, nieuwbouw erop. Wel extra goed isoleren, zodat de klachten beperkt blijven... ;) Maar je mag ook best een clausule inbouwen voor bewoners, dat men op de hoogte is dat de nachtelijke decibellen regelmatig wat omhoog gaan vanuit het plein. 't Goei met 't koi! Indien de kelder wel behouden kan blijven, kan dat perfect zijn voor opslag en eventueel toiletten (maar: wie gaan dit beheren). Ik lees veel terug over horecabestemming... is dat een haalbare kaart in Geffen? We willen ook allemaal dat de winkeliers blijven, maar die hebben het ook aardig zwaar. En dat zal niet minder worden... helaas. Ik zie meer in een soort pop-up parkterras dat heel snel te verwezenlijken is door bestaande horeca op die paar zonnige weekenddagen. Zo blijft het plein lekker verrassend in de zomer, in de winter zie je er toch niemand (al biedt het kansen voor een winter-bbq) :).
  13-4-2019 8:48:39
 • Dagopvang vind ik prima zeker voor de ouderen en mensen met een beperking uit Geffen waardoor ze binding houden met Geffen en inwoners tenslotte blijven we niet 40. Ik heb geen verstand van verbouwen maar als er besloten wordt dat het gemeentehuis blijft dan zou ik zeker ruimte willen voor de geffense kunstenaars voor een mooi atelier ik denk dan aan de raadszaal met mooi veel licht en andere educatieve vormen zoals taal cursussen, kook cursussen ik denk dan aan de eijnderic Heesch zou toch mooi zijn dat we gewoon in Geffen kunnen blijven en dat brengt ook leven in de brouwerij (broederschap lekker terrasje speciaal biertje)
  13-4-2019 5:07:36
 • Het gemeentehuis is grotendeels te hergebruiken als appartementen, kantoorruimtes en dergelijke. Er is echter een heel ander scenario mogelijk: een rol als aantrekkelijk centrum op het dorpsplein waar mensen van heinde en ver naar toe komen. De buitenkant kan gedeeltelijk worden bekleed met ander materiaal. Het gedeelte bij de hoofdingang is lelijk en gedateerd, dit kan worden gesloopt. De rest van het gebouw is te gebruiken voor grote groepen, bijeenkomsten, opleidingsinstituut, expertisecentrum en dergelijke. Dan krijg je ook dat er meer leven in de dorpskern komt... De raadszaal waar nu het gilde in zit is om te bouwen tot een gezellig restaurant of lunchroom, ijszaak, winkel of kringloop met 2 verdiepingen. Liefst met terras. De kelder is hoog genoeg om allerlei activiteiten in te huisvesten. De overlast uit het verleden qua riolering had te maken met een verkeerd onderdeel in een pomp. Moet je maar net weten.. Van de andere kant er is niet voor niets de Koppeling en het nieuwe scouting gebouw om dit te realiseren. Een museum of galerie kan hier ook zorgen voor meer aanloop. De parkeerplaatsen voor de raadszaal kunnen gedeeltelijk worden opgegeven zodat er een leuk, aantrekkelijk terras op het westen kan worden gerealiseerd waardoor passanten geneigd zijn om wat langer in Geffen te blijven. Dat stimuleert de horeca, winkelverkopen en zorgt voor nog meer aanloop. Economie wordt aangejaagd.
  7-4-2019 23:26:11
 • Gemeentehuis geheel of gedeeltelijk slopen en iets moois bouwen voor ouderen en mensen met een beperking. Denk daarbij aan een dagopvang. Nu gaan elke dag heel veel GEFFENSE ouderen naar Nuland en Nistelrode voor dagopvang. Hoe mooi zou het zijn als die GEFFENSE ouderen gewoon in hun eigen dorp kunnen blijven. Daarnaast is betaalbare woonruimte voor onze jongeren die iets voor zichzelf willen ook een heel mooie optie.
  6-4-2019 23:33:29
 • Jan
  Eventueel kan een gedeelte van het gemeentehuis blijven staan ten behoeve van een horecafunctie met een gezellig terras. De kelder zou (voor een deel) behouden kunnen blijven voor opslag voor verenigingen en toiletfunctie. In ieder geval geen bebouwing terug, maar juist meer groen en ruimte in het centrum. Een bruisend en levendig centrum bereik je niet door woningen voor ouderen of mensen met een beperking op deze plek te creëren. Natuurlijk is het belangrijk dat er een plek in het dorp is voor deze mensen, maar niet aan het dorpsplein.
  6-4-2019 22:02:12
 • Mag een gedeelte blijven , mits dit gebruikt kan worden voor een terras-horeca met in het verlengde een kiosk .
  3-4-2019 5:58:54
 • Men zou het voor eens en voor altijd goed aan moeten pakken. Niet half. Het gemeentehuis is zeer beeldbepalend. Als je het laat staan, blijf je een lelijk dorpshart houden. Bovendien is het erg groot en daarmee beperkend voor andere zaken als groen of andere bebouwing. Dus het gemeentehuis moet hoe dan ook afgebroken worden wat mij betreft. Liefst ten behoeve van veel groen.
  1-4-2019 18:35:36
 • Het is een lelijk gebouw en naar ik heb vernomen is het ook niet geschikt om om te bouwen tot woningen. Dus m.i. slopen en een deel herbouwen op de plek van de bestuursvleugel (rechts) Daar zorgwoningen ( zijn er in Geffen nog niet) voor ouderen en eventueel mensen met een beperking. Dat zal sterk afhangen van de financiele haalbaarheid Op de begane grond een mogelijkheid voor dagopvang ( met name voor dementerenden, waar ook vraag naar is). Daarbij een gezamenlijke ontmoetingsruimte met mogelijkheid van een restaurantfaciliteit, die ook toegankelijk is voor mensen van buiten dit complex.
  30-3-2019 23:50:27
  • @Elly Smit: betreft dagopvang en senioren gerepeteerde zaken zou ik liever om en bij de heegt willen zien. Taken die nu qua activiteiten in het oude klooster gebeuren die kunnen naar de Koppellinck en dan kunnen dagopvang dementeredende en dat soort zaken naar het oude klooster. Daarnaast zou ik het huis achter de Koppellinck, eigendom van de gemeente, aan de Kloosterstraat samenvoegen bij de Koppellinck voor dit soort zaken.
   31-3-2019 9:36:16
 • Sorry alles graag plat. Ik vind het geen mooi gebouw. Daarbij vraag ik het me af of het rendabele is het gebouw op te knappen naar een duurzaam bouwwerk. Ook die riolering van het gebouw is slecht. Dus kort en krachtig. Graag steen voor groen inruilen aub. Ik zou zo graag een groen centrum zien in geffen
  29-3-2019 18:05:57
 • Liever volledig afbreken!!! Doch mocht het zo zijn dat een meerderheid wil hebben dat er een stuk zal moeten blijven staan, dan een brownies en downies er in met daar boven woonruimte voor begeleid wonen. Anders plat met die handel.
  29-3-2019 17:35:42
U moet registreren/ingelogd zijn om te reageren