NIEUW: Pittoresk plein

 • Het scenario is gebaseerd op een klassiekplein (autovrij) met een carré van bomen. Dit kunnen leilindes zijn of een andere boom.
 • Onder het carré (rechthoek) ligt een halfverharding (bijvoorbeeld schelpenzand) daar kan je op een bankje zitten, is er een mogelijkheid tot een openbaar terras, jeu de boules spelen, etc.
 • Op het plein s ruimte zoals je je kan voorstellen bij een ouderwets dorpsplein, geen geparkeerde auto’s, maar de markt, waterelementen, de viskar, de kiosk en de dorpspomp. Er kan natuurlijk ook (een deel) van de grotere evenementen komen.
 • Een deel van het oude gemeentehuis wordt verbouwd en hergebruikt voor (zorg)woningen of een andere functie (kantoren/showroom/horeca. Het overige deel wordt gesloopt. Hier komt een nieuw gebouw met woningen van 2 lagen met een kap verdiepingen.
 • De huidige autostraat aan de noordzijde van het huidige plein vervalt, het blijft wel mogelijk om van de Dorpsstraat naar de Raadhuisstraat te gaan met de auto, maar dan aan de zuidzijde. Het is een verblijfsgebied, dus de auto is hier te gast.
 • Aan de zonzijde van het plein wordt een openbaar terras gemaakt, hier kan iedereen zitten. Het is goed zichtbaar vanuit de Dorpsstraat dus ook fietsers kunnen er gebruik van maken. Het zou goed zijn als op mooie zomerdagen en in elk geval in de zomerweekenden hier een aantal foodtrucks komen die ervoor zorgen dat mensen de ervaring krijgen op een terras te zitten op het plein, zonder dat daarvoor een horeca wordt gebouwd. Dit is een vorm van ‘placemaking’, als de ervaring er is, dan is de verwachting dat (vanzelf) de horecaondernemer dan ook komt.
 • Er is parkeergelegenheid onder de bomen aan het plein (zuidzijde), aan de Raadhuisstraat en achter het (verbouwde) gemeentehuis.
 • De kleinere evenementen kunnen plaatsvinden op het plein en rondom het plein. Voor de kermis wordt het krap, dan zal uitgeweken moeten worden naar andere plekken zoals de parkeerplaats van de Jumbo.

Deel

Rating

0 ( 3 reviews)

Reacties

 • Bebouwing aansluitend aan woningen Raadhuisstraat is te fors/groot. Optie is om deze grond te verdelen in 3 bouwpercelen en vervolgens uit te geven/verkopen voor particuliere bebouwing. Vm gemeentehuis slopen en in rooilijn van bestaande en nieuwe woningen aan de Raadhuisstraat een kleinschalig complex van 2 lagen met kap voor (zorg)woningen. Dorpspomp laten staan op huidige plaats en kiosk verplaatsen op op plein naar hoek bij Jumbo. Zoals al eerder opgemerkt: alléén "dorpse" evenementen; geen carnavals/feesttenten op plein toestaan.
  8-6-2019 8:32:16
 • De autostraat, nieuwbouwwoningen en parkeren onder de bomen aan de zuidzijde is goed! Het idee van het openbaar terras aan de zonkant (placemaking) is ook top! Wel graag met een klein speeltoestel, dan hebben de kids nog iets, zonder dat het concurreert met alle andere leuke speeltuinen in de buurt. De dorpspomp en de kiosk, liever niet: zijn dan allebei weer een sta-in-de-weg bij evenementen. Zeker geen verbouw van het gemeentehuis tussen het plein en de Raadhuisstraat... vervang dit door het plantsoen uit het andere scenario. Daar kunnen dan eventueel ook de kiosk en de pomp in. KORTOM: ik ga voor de combinatie van het Pittoresk Plein met het Prettig Plantsoen. Top idee! :)
  8-6-2019 7:47:18
  • @Monica: Precies, alleen nieuwbouw aan de zijkant/zuidzijde. Maximale hoogte gelijk aan het gebouw van de Jumbo. Geen enkel gebouw midden op het plein.
   9-6-2019 1:09:29
  • @Anemone: Helemaal mee eens! Dit is de beste oplossing, maar geen gebouw (nieuw of verbouwd tussen plein en raadhuisstraat)
   8-6-2019 9:58:00
 • Dit vind ik nauwelijks verbetering t.o.v de huidige situatie.Veel te weinig groen en teveel bebouwing!! De handhaving van een stuk van het gemeentehuis vind ik geen goed idee. Het bouwblok is ook veel te groot. De dorpspomp moet blijven waar hij staat! De kiosk hoort hier wel in combi met een park.Nee dit is geen bruisend groen doorstart!
  8-6-2019 0:47:49
 • In dit plan wordt gedeeltelijk een herbestemming van het voormalige gemeentehuis voorzien. Prima uit oogpunt van herbestemming en €€€. Toepassen van laagbouw, de hoogte gelijk aan die van bestaande bouw is voldoende. Ik zou de rooilijn wel gelijk willen houden met de bestaande in de Raadhuisstraat. Nieuwbouw met 2-laags woningen met kap is meer als voldoende. Herbestemming oude deel gemeentehuis (begane grond niveau) b.v. voor dagopvang-/dagbesteding, activiteitenbegeleiding. Wat mij zorgen maakt is de nieuwe uitgang tussen de beide gebouwen aan de Raadhuisstraat. Liever geen auto’s op het plein. Maak het plein volledig autoloos of alleen een aantal parkeerplekken aan de winkelzijden met ingang/uitgang vanuit de Dorpstraat (blauwe zone)!!! Om het plein voldoende “open” te maken ook de dorpspomp en de kiosk weghalen. Waarom de dorpspomp terug op het plein, huidige plek is toch prima? Prima locatie voor de kiosk zou die op het grasveld hoek Veldstraat-Elzendreef (sporthal de Geer) zijn. Zet er maar gelijk nog een aantal extra bankjes bij... prima parkje. De genoemde “halfverharding” (b.v. schelpenzand) onder de Carré vervangen door duurzame “harde” materialen idem als overig op het plein. Kortom prima ontwerp met aanpassing van een aantal elementen.
  1-6-2019 21:21:17
  • @Harry: Wat een goed idee van je om bij de Geer de kiosk neer te zetten en daar een parkje te maken. En gebruik van deel gemeentehuis zou best wat van te maken zijn denk ik als het wat opgepimpt wordt.
   1-6-2019 21:46:24
 • Jos
  ik vind dit het beste plan. weer een centraal plein, met kiosk, zonder zaken die van tijdelijke aard zijn. of de bebouwing te veel is, kan ik niet goed beoordelen, maar als er mensen wonen wordt het nooit alleen een "doods" gebeuren.
  29-5-2019 18:47:50
  • @Jos: idd als er mensen wonen is het niet doods. Ik heb al eerder aangegeven dat er ook iets voor de ouderen moet komen een dagbesteding en waar mensen uit de aanleunwoning ook kunnen komen eten. Die dan ook het plein kunnen gebruiken als buiten verblijf. Daar bovenop kunnen nog (zorg)-appartementen 1 bouwlaag dan niet hoger.
   1-6-2019 21:52:08
 • Dit vind ik ook het beste plan. De pomp zou ik op zijn plaats laten staan. Die staat nou prima. Verder zou ik de bebouwing aan de Raadhuisstraat anders doen, Een rijtje met nostalgische huizen waar je dan tegenaan kijkt. Verder het plein inrichten zoals Riny het beschrijft.
  27-5-2019 9:31:51
  • @Ellie: helemaal goed maar dan idd voor de ouderen
   1-6-2019 21:53:00
 • Deze vind ik dit de beste vd 3 opties . Vind ook n goed idee om in de oude stijl iets te bouwen zoals meneer v Erp voorstelt. Al die gekkigheid in andere opties is van tijdelijke aard ; van zand (ideaal als kattenbak) en hangmatten voor de “hangjeugd “ ... nee doe maar gewoon ! Mooi groot plein voor evenementen en mooie bomen/beplanting . Zodat t voor ff naar Geffen / kermis en de markt veel mogelijkheden bied / uitbreiding hiervan .
  25-5-2019 4:58:35
 • Dit plan is nog niet zo gek als de bebouwing aan de Raadhuisstraat wordt weg gelaten. Dan heb je een mooi ruim plein dat veel mogelijkheden bied om leuk in te richten. Het is jammer dat er bij alle scenario's zoveel bebouwing is ingepland. Laten we niet dezelfde fout maken als nu in het centrum van Oss dreigt te gebeuren. Daar komt weer een groot 'recht toe recht aan' gebouw want dat is het goedkoopst. Er wordt aan ons gevraagd om vooruit te kijken en toekomstgericht te denken. Dan moet je ook iets willen investeren. De basis moet goed zijn en dan kun je er wel iets mee. Als er bebouwing wordt ingepland valt er voor de komende generaties weinig te veranderen of aan te passen. Dan duurt het weer minstens 50 jaar voordat je een kans hebt iets nieuws en moois te creëren. Nu hebben we die kans, laten we die benutten. Het is voor onze kinderen en kleinkinderen.
  22-5-2019 21:09:03
 • Rob
  niet gek alleen de bebouwing aan de raadhuisstraat zou ik weglaten
  21-5-2019 8:04:14
 • Bij de presentatie op 5 mei viel mij op dat LOS enkele pogingen deed om een typisch Geffens element toe te voegen aan het dorpshart. In dit scenario is dat de dorpspomp die niemand van zijn huidige plek wil verplaatsen. In het 'combinatiescenario' is het oude gemeentewapen van Geffen in de klinkers aangebracht. Zoals ook die avond al werd vastgesteld is dat zonde van het geld, omdat je dat alleen ziet als je ineen helikopter boven het plein hangt. Op de terugweg naar huis dacht ik na over een typisch Geffens element en kwam toen op het volgende idee. Wat als we op de kop van het plein (waar nu het gemeentehuis staat) een replica bouwen van het oude raadhuis dat aan de Molenstraat stond. Voor wie niet weet waar ik het over heb: https://drimble.nl/cultuur/geffen/286872.html Dit nieuwe raadhuis kan aan de binnenzijde in moderne appartementen worden opgedeeld.
  21-5-2019 7:32:33
  • @Peter: perse bebouwing? Dan iets met oude look, iets Geffens, oude raadhuis is mooi idee. Kiosk naast het ‘oude raadhuis’ zetten. Veel groen, bomen en groene parkeerplaatsen. Geen elementen als zandbak of plek waar hangmatten kunnen hangen. Wel groot groen plein waar voldoende plek is voor parkeren, markt, evenementen. Pomp op huidige plek laten staan. Maak er een functioneel plein van met een dorpse uitstraling!
   9-6-2019 1:37:27
  • @Peter: Wordt wel een erg groot gebouw weer. Of in het klein dan ist prima
   1-6-2019 21:54:00
  • @Peter: De discussie hierover heeft zich onbedoeld op Facebook voortgezet:
   22-5-2019 21:52:03
 • Een mooi plan. Ik zou alleen graag zien dat de bebouwing aan de Raadhuisstraat een enkele rij wordt i.p.v. dubbel. Iets minder bebouwing, iets meer groen. Dus een nog iets groter plein. De dorpspomp niet van de Kloosterstraat weer terug op het Dorpsplein plaatsen!!! Nu staat ie eindelijk weer op de 'goei ploats'.
  20-5-2019 7:35:41
 • Dit is een ideale oplossing , is ook uitnodigend vanuit de fietstraat . Zorg voor nostalgisch meubilair, en sfeervolle verlichting met de sfeer van vroeger, trek dit door naar de pomp en kerkplein , zorg tevens voor gietijzeren hekwerk om alle bomen op het plein ent trek dit door t/m de kerk . Dan is de dorpspomp(Kerkstraat ) en het plein een geheel. Dit geheel aankleden met bloembakken . In dit geheel past geen nieuwbouw.( gemeentehuis is toch een sta in de weg . Deze ruimte met groen invullen , wij willen toch een groene long
  20-5-2019 3:17:33
 • Jan
  Het valt mij op dat in alle scenario's is gekozen voor aanzienlijke bebouwing. Minimaal net zo groot als het huidige gemeentehuis, zij het anders ingedeeld of juiste de hoogte in. Is er zo'n sterke behoefte aan bebouwing of zijn er voorwaarden gesteld dat het plan zichzelf (deels) moet financieren?
  19-5-2019 7:40:24
 • Jan
  In dit plan wordt het aangename met het praktische mooi gecombineerd. Het oogt gezellig en het terras is uitnodigend. De autoroute aan de zuidzijde lijkt me een goed idee. Als de kermis niet past, dan is er teveel bebouwing ingetekend. Waarom een deel slopen en toch zoveel terugbouwen? Ik ben geen voorstander van zoveel bebouwing in ons dorpshart. Dat er voldoende parkeergelegenheid is vind ik wel goed. Het is misschien praktischer (voor evenementen) om de kiosk in een hoek van het plein te plaatsen.
  19-5-2019 7:39:02
 • Dit vind ik een plan van niks. Met veel teveel bebouwing en dichtheid van steen. Ik zou voor veel meer groen en openheid gaan. Het is een dorpscentrum, geen wijk.
  18-5-2019 2:28:03
U moet registreren/ingelogd zijn om te reageren