NIEUW: Prettig plantsoen en Dorpsplein

 • Het scenario gaat uit van het maken van verschillende ruimtes; een plein aan het Dorpsplein en een plantsoen aan de Raadhuisstraat. 
 • Het plein aan de Dorpsstraat kan een Geffens plein worden, met een mozaïek van het wapen van Geffen of een deel van het volkslied of iets anders passends in het dorp. Daarnaast kan hier een ijssalon komen als prettige stopplek voor de fietser. 
 • De Dorpsstraat wordt meegenomen in het plein; het wordt er letterlijk overheen getrokken.
 • Het plantsoen is een groene plek aan de Raadhuisstraat waar de kiosk een nieuwe plek krijgt tussen enkele verspreide bomen. Hier is gelegenheid voor een picknick onder de bomen, hangmatten, speelplekken en barbecueplekken.  
 • Het gemeentehuis wordt in dit scenario geheel gesloopt. Er komt wel bebouwing terug om de afscheiding tussen het plantsoen en het plein te maken. Hier is uitgegaan van 2 lagen met een kap met (zorg)woningen. 

 

Deel

Rating

0 ( 159 reviews)

Reacties

 • Zie graag "groen" en "ontmoeten" centraal in de ontwerpen. Grootste deel gemeentehuis slopen prima, maar vervanging door nieuwe bebouwing die de ruimte opdeelt vind ik geen goed plan. Sloop biedt kans op creëren groene long. Teken de winkels, mn supermarkt in en zet erbij hoeveel mensen waar komen, dan komt er vanzelf logica in het plan. Mensen ontmoeten elkaar eerder op stoep supermarkt dan in parkje. Het doortrekken van het plein over de dorpsstraat heen lijkt op het ontkennen van de functionaliteit die de route heeft.
  8-6-2019 9:49:44
 • Gebied in tweeën verdelen is een slecht plan. Het logo/wapen, of hoe je het ook noemt, voegt niets toe en is nauwelijks zichtbaar, alleen vanuit de bestaande en eventuele nieuw bebouwing. Bebouwing moet aan Raadhuisstraat (in rooiijn van de bestaande woonhuizen) komen en dan inderdaad in 2 lagen met kap zodat meer ruimte ontstaat. Doelgroep "(zorg)woningen is prima invulling. Zoals al eerder opgemerkt: alléén "dorpse" evenementen; geen carnavals/feesttenten op plein toestaan
  8-6-2019 8:09:13
 • Deze combinatie van het Dorpsplein met een plantsoen vind ik top (zonder die bebouwing ertussenin dan)! Houd dit zeker aan de zijkant, anders houd je geen dorpshart en juist twee losstaande elementen over. Een deel van 'ons' volkslied in de straat vind ik erg leuk, maar dat is natuurlijk voor de oplettende (Geffense?) kijker. Het plantsoen is goed ingericht, ideaal voor pop-up bioscoop (scherm, beamer, zelfmeegebrachte stoeltjes en koelbox), picknicken en andere spontane burgerinitiatieven. Het Dorpsplein is echter nog veel te saai, zeker niet erop parkeren. De Dorpstraat erbij betrekken is een leuk idee om duidelijker te maken dat dit de kern van Geffen is, maar dit voegt uiteindelijk weinig toe aan het visueel vergroten ervan (als dit het doel is). Wel kan je dan een stukje F59 duidelijk met rood asfalt onderscheiden, dan weten de mensen dat ze toch echt nog op de goede weg zijn...
  8-6-2019 7:40:45
 • Ik kan me helemaal vinden in de visie van Lenie Romme. Het verdelen van het terrein in tweeën maakt het plein eerder kleiner en niet efficiënt te gebruiken. De scheiding door een groot bouwblok vind ik een verstening van het hele terrein. Geen dorpshart tv, maar een uitbreiding van de verstening die we helaas in het centrum al eerder hebben gezien. Niet doen, we krijgen er later spijt van zoals al eerder is gebeurd!,
  8-6-2019 1:00:18
 • Wat was nu de aanleiding om dit project verder uit te werken? Toch een groter en doelmatig dorsplein ? Nu gaan we het plein opdelen in 2 afzonderlijke delen. De eenheid en functie is hiermee ver te zoeken… Jammer dat het voormalige gemeentehuis volledig gesloopt MOET worden. Kunnen we hier met een deel nu helemaal niets meer mee? Als je vast wilt houden aan dit voorstel, waarom spiegel je dan niet de positie van voorgenomen nieuwbouw van (zorg)woningen met die van het parkje? M.a.w. bebouwing aan de zijde van de Raadhuisstraat en het plantsoen aan de zijde van het plein. Hiermee bereik je dat het plein effectief groter wordt, en er een volledige omsluiting van het plein ontstaat. Positie van de bomenrij aan “even” zijde Raadhuisstraat niet mogelijk i.v.m. de aanwezige Infrastructuur. Verder is het idee van een plantsoen prima, maar hoe gaan we voorkomen dat dit nadien geen vernieuwde hondenuitlaat locatie gaat worden? Hekken er omheen? Dat wapen in de verharding alsook de plaats van een ijskiosk is niet nodig en oneigenlijk duur. Bij dit ontwerp gaan we de huidige kiosk te verplaatsen om extra ruimte te creëren, maar toch een nieuwe (ijs)kiosk of dergelijke erbij. Waar is de logica, ik zie hem niet.
  1-6-2019 21:18:01
  • @Harry: Eindelijk ik dacht al dat er niemand aan de oudere medemens zou denken. Helemaal toppie van je Harry!! Iedereen denkt alleen maar aan evenementen en de rest van het jaar en een ijsje haal ik wel bij het akkertje!!
   1-6-2019 21:40:04
 • Dit kan niet waar zijn. Een plan waar alleen de projectontwikkelaar blij van wordt. Het dorpshart is verdwenen. Het groenstrookje aan de oostzijde wordt vrolijk 'park' genoemd maar is nog kleiner dan het veldje voor onze sporthal. De referentiebeelden van Hilvarenbeek en een prachtige laan met hangmatten zijn toch zeker niet serieus bedoeld? Ik voel me voor de gek gehouden met dit voorstel. Willen we een open dorpshart of gaan we op deze plek inbreiden? Dorpse evenementen zijn in dit gespleten dorpshart niet meer mogelijk. Het parkeerterrein aan de westzijde zal net genoeg plaats bieden voor de auto's van de bewoners. Staat dus altijd vol. Ik wil graag positief blijven maar bij dit scenario lijkt het alsof een mooi dorpshart niets mag kosten maar alleen geld op moet brengen. Je kunt niets herstellen want de komende 50 jaren zit je zeker aan die bebouwing vast.
  22-5-2019 20:50:59
 • Rob
  Hoogte van de gebouwen is hier acceptabel, jammer dat het plein helemaal doormidden word gebroken door de gebouwen
  21-5-2019 8:00:30
 • Het plein in verschillende delen is niet verstandig, gezien dat het plein een open hart moet zijn voor bepaalde evenementen . Bebouwing midden op deze plek is zonde van de openheid .gebruik hiervoor groene aanplant . De Dorpstraat bij het plein trekken is een goed idee. Gebruik de bestatingsmaterialen om de fietsstraat extra tot zijn recht te komen . Waardoor de auto,s toch gebruik kunnen maken van de doorgang . Ik zelf vind het Wilhelmus en andere afbeeldingen in de bestrating zonde van het geld. Dit is geen blikvanger .
  20-5-2019 1:28:59
 • Het plein in verschillende delen is niet verstandig, gezien dat het plein een open hart moet zijn voor bepaalde evenementen . Bebouwing midden op deze plek is zonde van de openheid .gebruik hiervoor groene aanplant . De Dorpstraat bij het plein trekken is een goed idee. Gebruik de bestatingsmaterialen om de fietsstraat extra tot zijn recht te komen . Waardoor de auto,s toch gebruik kunnen maken van de doorgang . Ik zelf vind het Wilhelmus en andere afbeeldingen in de bestrating zonde van het geld. Dit is geen blikvanger .
  20-5-2019 1:28:57
 • Jan
  Het is geen dorpshart als je er twee losse ruimtes van maakt. Het huidige plein wordt in dit scenario zelfs nog verkleind. Het is een parkeerplaats omringd door stenen gebouwen met slechts enkele bomen. Het park is daarnaast te klein om evenementen te organiseren (wintermarkt, Koningsdag, etc). Met groen (i.p.v. bebouwing) kun je subtiel de verschillende zones scheiden, maar er ook makkelijk één geheel van maken. De dorpsstraat is een belangrijke doorgaande route, daar kun je niet omheen. Ik zou de dorpsstraat niet bij het plein betrekken i.v.m. de veiligheid. De verbinding met de Harrie Schoutenstraat zou ik juist wel autoluw maken. De kiosk in het parkgedeelte vind ik een goed idee.
  19-5-2019 7:24:49
 • Hoewel een compleet park me het meest aanspreekt, is dit plan misschien de beste middenweg tussen openheid en bebouwing.
  18-5-2019 2:30:38
U moet registreren/ingelogd zijn om te reageren