NIEUW: Wervelend park

 • De gehele ruimte tussen de Raadhuisstraat en de Dorpsstraat wordt gebruikt om een ‘park’ te maken. Het ontwerp van het park is gebaseerd op een aantal curves die logische looplijnen zijn. 
 • Daarnaast is er een zonering aangebracht waardoor je door verschillende sferen gaat. Vanuit de Dorpsstraat is er eerst het ‘veld’, vervolgens de ‘boomgaard’ (lekker zitten onder bomen, pluktuin, appeltjes plukken, schapen) en aan de zijde van de Raadhuisstraat het ‘zand’ (strand) met een waterspeelplaats, parasols, beachvolleybal, etc. 
 • De boomgaard zorgt voor een soort ‘scherm’ zodat je niet direct helemaal tot achter kan kijken en het park echt 3 sferen kan hebben.
 • De kiosk heeft in dit scenario geen plek gekregen.
 • Bij een park is het minder belangrijk de ruimte echt te begrenzen. In dit scenario wordt het hele gemeentehuis afgebroken en komt aan de zuidzijde een nieuw gebouw. Dit zal circa 5 verdiepingen hebben met voornamelijk (zorg)woningen. Uiteraard is een andere functie zoals horeca of retail ook mogelijk.
 • De huidige autostraat aan de noordzijde van het huidige plein vervalt, het blijft wel mogelijk om van de Dorpsstraat naar de Raadhuisstraat te gaan door een van de overrijdbare paden te gebruiken. Het is wel verblijfsgebied, dus de auto is hier te gast.
 • Er is parkeergelegenheid aan de zijde van de Dorpsstraat, aan de zijde van de Raadhuisstraat en achter de nieuwe woningen.
 • De evenementen kunnen in dit scenario goed plaatsvinden, er is ruimte genoeg. 

Deel

Rating

0 ( 2 reviews)

Reacties

 • Zie graag "groen" en "ontmoeten" centraal in de ontwerpen. Grootste deel gemeentehuis slopen prima, maar verbindt plein en parkeerplaats naast supermarkt met elkaar. Mensen ontmoeten elkaar eerder op stoep supermarkt dan in parkje. Bomen en parkeren langs de kanten zodat in het midden (L-vorm) ruimte is voor evenementen. Nieuwe bebouwing zuidzijde: niet 4 lagen met kap maar lager, gelijke hoogte als bebouwing noordzijde. Wat betreft het groen in het midden, kunstgras? skatebaantje? gelijkvloerse waterlopen die bij evenementen af te dekken zijn? Aan de westkant: aanlandplek bij waterpunt voor de toeristische fietser die over snelfietsroute langs komt.
  8-6-2019 9:36:07
 • Wandvorming is een belangrijk aspect voor een plein. Bebouwing in 5 lagen is véél te hoog en als hiervoor al opgemerkt onacceptabel. Maximale hoogte gelijk aan bestaande bebouwing i.c. 2 lagen met kap. Voetpad voorzijde aan noodkant bebouwing handhaven. Daar bestaande bomen belemmeren lichtinval. Deze verder van bebouwing herplanten. . Doelgroep "(zorg)woningen" is goede invulling. Zoals al eerder opgemerkt: alléén "dorpse" evenementen; geen carnavals/feesttenten op plein toestaan
  8-6-2019 7:57:44
 • Een hele groene oplossing, maar niet praktisch genoeg. Auto's houden zich waarschijnlijk niet (genoeg) aan de regels, je zit dan toch niet rustig in het park: autovrij dus. Wel mis je dan de gewenste doorgang van verkeer, aan de zuidzijde kan je nog wel auto's doorlaten. Interessant is dat er geen auto's meer aan de noordzijde rijden, goed idee! Vanuit de Dorpstraat is dit scenario geen aantrekkelijk uitzicht (met de parkeervakken). De 3 sferen maken het park te 'klein', ook voor evenementen. Het strand-idee is leuk, maar te onderhoudsgevoelig? Het is prima dat de kiosk ontbreekt, deze kan bij de Geer wat mij betreft. De (zorg)woningen aan de zuidzijde: top! Vijf verdiepingen is inderdaad te hoog, dit haalt ook veel te veel zon weg van het plein. Maar je kunt het best gelijktrekken met het aantal verdiepingen (3?) boven de Jumbo. Lekker symmetrisch ;).
  8-6-2019 7:31:39
 • Een creatief en speels plan met veel groen, wat door veel mensen belangrijk wordt gevonden! GROENE parkeerplaatsen horen daarbij. Liefst niet aan de dorpstraatkant, moet uitnodigend en open blijven. Wel op de andere ingetekend plaatsen.Misschien kan met de eigenaar van het Gouden Leeuw terrein nog overlegd worden over parkeerplaatsen daar, goed voor eventuele horeca en ook voor het Akkertje.Het terrein autovrij houden!, Wel een fietspad en wandelpaden, geschikt voor ouderen en mindervaliden. De kiosk moet nog wel een plek krijgen in het park. Voorterrein lijkt voldoende groot voor markt, kermis en dorpsevenementen. Nieuwbouw niet hoger dan bestaande bouw aan de Raadhuisstraat! Geen zand/strandgedeelte. Daar wel zitbanken, eventueel een pluktuin, klein waterelement en klein speeltoestel (speeltuinen voldoende in de omgeving) Kortom met de nodige aanpassingen een prima plan.
  8-6-2019 0:17:49
 • Geweldig idee. Graag zonder bebouwing! De boomgaard zou ik vervangen voor verplaatsbaar groen, zodat er een feesttent kan staan ( NIET VOOR HALF BRABANT) maar een gemiddelde tent! Dat komt de gemoedelijkheid ten goede! GEEN AUTO'S. De kiosk verplaatsen naar de hoek bij de kelder van gemeentehuis, die behouden kan worden ivm stroom, voor optredens in de kiosk. Aan de kant van de Raadhuisstraat groen aanplanten met speelveld en waterpartij voor de kids en bankjes. En heel graag een gezellig terras, desnoods nemen we zelf wel de coolbox mee😊😊 En graag zo snel mogelijk de stoep bij Frank van Lent aanpassen!!!!! Nu moet iedereen langs dat drukke stuk met geparkeerde auto's...... PS Truus je hebt gelijk. Misschien dat met de verbouwing van de Heegt daar rekening mee wordt gehouden!!
  3-6-2019 9:02:57
 • Hoogbouw met ca. 5 verdiepingen geeft geen dorps karakter. Wordt na de kerk en de beide monumentale molens het hoogste woongebouw van dit dorp. Bah… P.S. Doe maar zoiets op de locatie van de oude V&D in Oss. De “boomgaard” in het midden geeft mij niet de indruk van een open karakter, immers we willen een doelmatig plein. Hiermee knip je het plein weer in een 2-tal afzonderlijke delen. Het aantal effectief beschikbaar oppervlak wordt daarmee ingeperkt. De zandbak (ik bedoel poepdoos voor honden en katten). “Da doet ie van men nie…. “ hoor ik nu al veelvuldig bij het grasveld van de scouting roepen (ja die met die paaltjes, maar men kan/wil blijkbaar niet lezen wat er op staat of ik ben de bril vergeten….). Wie gaat handhavend optreden? Drietal extra verkeersaansluitingen op Raadhuisstraat. Wachten op de eerste ongelukken, zeker met de “onverwachte” schuine aansluitingen en de auto’s vanaf het plein richting Dorpstraat en Raadhuisstraat. Overigens wordt de Raadhuisstraat nu al regelmatig als racebaan genoemd. Gaan we deze aan één zijde afsluiten voor doorgaand verkeer? Positie van de bomenrij aan “even” zijde Raadhuisstraat niet mogelijk i.v.m. de aanwezige Infrastructuur. Kortom zoals nu voorgesteld een waardeloos ontwerp met veel haken en ogen!
  1-6-2019 21:19:56
  • @Harry: Ik ben het helemaal met je eens idd een hoogbouw is niet mooi in ons dorp. Bouw maar iets moois zou ik zeggen in het verlengde van de Raadhuisstraat met als bestemming voor mindervalide medemens en ouderen die nu dagelijks met busjes het dorp uit moeten voor dagbesteding. Niemand maar dan ook niemand denkt daar aan.
   1-6-2019 21:32:39
 • - Prachtig en (te?) ambitieus plan! - Autoluw? Wat mij betreft gewoon autoVRIJ - Bebouwing niet hoger dan huidige bebouwing (Lijkt erop dat bebouwing de rest moet financieren, 0 budget???) - "Strandje" vervangen door boomgaard(je) "Bogaert" met bijv. speeltoestelletje, levende have, het "speelse" erin houden! Voorts: In alle varianten is, gelukkig, veel aandacht voor groen dorpshart, hetgeen ik toejuich! Huidige bomen op het plein voegen niks toe en mogen wat mij betreft gekapt. Vroeger stonden lindebomen in een Brabants Dorpshart, maar die druppen (parkeerprobleem opgelost!) Platanen redelijk alternatief? Ga hier voor te rade bij bijvoorbeeld Geffenaren Chrisjan van Dinther of Jan-Hein Stadhouders
  1-6-2019 19:08:20
 • - Prachtig en (te?) ambitieus plan! - Autoluw? Wat mij betreft gewoon autoVRIJ - Bebouwing niet hoger dan huidige bebouwing (Lijkt erop dat bebouwing de rest moet financieren, 0 budget???) - "Strandje" vervangen door boomgaard(je) "Bogaert" met bijv. speeltoestelletje, levende have, het "speelse" erin houden! Voorts: In alle varianten is, gelukkig, veel aandacht voor groen dorpshart, hetgeen ik toejuich! Huidige bomen op het plein voegen niks toe en mogen wat mij betreft gekapt. Vroeger stonden lindebomen in een Brabants Dorpshart, maar die druppen (parkeerprobleem opgelost!) Platanen redelijk alternatief? Ga hier voor te rade bij bijvoorbeeld Geffenaren Chrisjan van Dinther of Jan-Hein Stadhouders
  1-6-2019 19:07:47
 • Bob
  Zelf zou ik geen zandpak plaatsen. ‘S nachts wordt hier misbruik van gemaakt en zal er niet goed mee worden omgegaan. Jongeren die plassen etc.
  31-5-2019 6:33:37
  • @Bob: 100% met jou eens!
   1-6-2019 18:58:00
 • We hebben in Geffen al het arboretum, laten we dat niet verplaatsen naar het plein. Verder hebben we 100 meter verderop ook al een speeltuin. Laten we een plein houden waar ruimte is voor een kermis en carnaval.
  31-5-2019 5:38:24
  • @Lars: mee eens!
   31-5-2019 6:31:54
  • @Lars: goed idee helemaal mee eens
   31-5-2019 6:29:41
 • Geweldig idee, wel auto luw maken en de bouw inderdaad niet hoger dan de buren, daarnaast ben ik van mening dat het "park" auto luw moet worden, de doorkruisende wegen mogen er liggen voor fietsers en voetgangers. NIET voor auto's, het groen in het midden in bakken zodat deze voor evenementen verplaatst kunnen worden.
  28-5-2019 23:55:10
 • Ik vind dit niks, geffen is geen stad en daar moeten we ook nie op willen lijken.
  28-5-2019 3:31:02
 • Dit is op zich een leuk plan maar de bebouwing is absoluut veel te hoog. De indeling van de open ruimte zal in de praktijk niet uitpakken zoals achter de tekentafel bedacht. Her en der om je heen rijden auto's en fietsers. Maar zoiets kun je herstellen of anders inrichten als het niet werkt. Positief is dat de ruimte geschikt gemaakt kan worden voor dorpse evenementen zoals de kermis, kerstmarkt, Effe naor Geffe etc. Het grondplan biedt mogelijkheden maar die hoogbouw aan de zuidkant verpest het hele plaatje en past niet in het dorp en bij de rest van de bebouwing aan het plein. Want vergis je niet, 4 lagen en een dak is echt hoog. Nog hoger dan het gebouw aan het Aloysiusplein.
  22-5-2019 20:30:10
 • Rob
  Ik vind een gebouw van 5 verdiepingen niet acceptabel, plein is rommelig en zand lijkt mooi maar haalt niet veel uit. Kiosk heeft hier ook geen plaatsje gekregen. er komen nu 3 wegen op de raadhuisstraat uit wat erg storend is
  21-5-2019 7:57:27
 • Dit plan is geen optie. Te rommelig . En een gebouw van 5 verdiepingen is op deze plek zeer storend ! De rijstrook langs de winkels is een oplossing . Maar niet ideaal !We gingen toch voor een dorpsplein met karakter. En dit plein moet ook de fietsers prikkelen vanuit de Dorpstraat (fietstraat). Dat is in dit voorstel niet mogelijk . Dus afgekeurd😡
  20-5-2019 0:44:18
 • Jan
  Het ontwerp vind ik in de basis mooi door het open karakter en de parkachtige omgeving. De hoogbouw (5 verdiepingen) steekt hier lelijk tegen af en past niet in ons dorp. Daarnaast lijkt mij het witte zand niet zo praktisch, dit wordt snel een rotzooi en vergt veel onderhoud. Ik zou een duidelijk onderscheid maken voor voetgangers en voertuigen om een veilige omgeving te creëren. Mensen gaan niet met hun kinderen vertoeven in een park waar auto's doorheen rijden.
  19-5-2019 7:07:19
 • Dit is geen goede optie. De autoweg wordt verplaatst en heeft na delen voor de rij huizen die daar nu staan. En auto's te gast? hahaha.... Volgens mij zijn ze ook toch te gast op de F59 toch? Nou daar merk in anders niks van. Auto's blijven geen rijden als of er horen te rijden. Dat gaat dus over het plein gebeuren. Beter dat de weg blijft liggen zoals deze nu is. Dit plan is dus het minst van de drie.
  18-5-2019 7:11:11
 • Het mooiste plan van de drie.maar een gebouw van 5 verdiepingen ga ik absoluut geen vrede mee hebben,gezien de privacy in mijn achtertuin.
  18-5-2019 5:41:01
 • Mooi plan inderdaad. Zoveel mogelijk groen is broodnodig en draagt sterk bij aan de sfeer en uitstraling van het centrum. Een pand van 5 verdiepingen is echter veel teveel van het goede.
  18-5-2019 2:24:24
 • Het mooiste plan van de drie.maar een gebouw van 5 verdiepingen ga ik absoluut geen vrede mee hebben,gezien de privacy in mijn achtertuin.
  17-5-2019 21:59:30
U moet registreren/ingelogd zijn om te reageren