Het voorkeursscenario is ontstaan door de positief gewaardeerde elementen uit de eerdere scenario’s te combineren. Zo is er een mix ontstaan dat heeft geleid tot een groen, open en knus dorpsplein. Het is er aangenaam verblijven, er liggen aanleidingen tot ontmoeten en er is ruimte voor het organiseren van evenementen. Het dorpsplein als podium van het dorp!
- Het plan is een combinatie van een park en een plein, met een grasveld, maar ook een deel verharding aan de zonzijde. Het is grotendeels flexibel ingericht. Er kan een openbaar terras komen en een groot deel is ingericht als grasveld. Iedereen kan hier zitten.
- De ruimte wordt deels begrensd met rijen bomen. Deze zorgen voor een groene basis en geven schaduw in warmere tijden. Verspreid kunnen er nog enkele solitaire bomen komen te staan. Op het verharde gedeelte is plek voor verplaatsbare bomen die met een evenement verplaatst kunnen worden.
- De slingerende paden lopen ‘dwars’ door het ontwerp en zijn gebaseerd op een aantal curves als logische looplijnen. Alle paden zijn geschikt voor minder validen. Geïntegreerd in dit pad komt een speelplek met water. Deze plek is gecentreerd in de ruimte, waardoor het veilig is en zorgt voor vermaak. Langs de randen kunnen perken met bollen komen.
- De ruimte is grotendeels autoluw. Aan de noordkant, de zonnige kant, verdwijnt de (auto)straat en wordt het verblijfgebied. Aan de zuidrand kunnen auto’s parkeren onder de bomen en aan de Raadhuisstraat zijn parkeerplaatsen. Op elke ‘hoek’ van het plein komen fietsparkeerplekken.
- De kiosk blijft staan op de huidige locatie. Door het verdwijnen van de doorlopende straat en het toevoegen van de slingerende paden is de huidige locatie een logische plek. De kiosk kan gebruikt worden als podium tijdens evenementen en zou af en toe ingericht kunnen worden als tijdelijke bar of ijscowinkel. Het zou leuk zijn als je vanaf meerdere kanten de kiosk kunt betreden.
- Op de plek waar een deel van het gemeentehuis wordt afgebroken komt een nieuw gebouw met bijvoorbeeld woningen. Het voorstel is om 3 lagen te realiseren met een groen dak. Dit zouden bijvoorbeeld 12 woningen kunnen zijn die een kleine eigen buitenruimte hebben. Daaromheen is ruimte voor bijvoorbeeld een bloementuin. Ook zou dit deels verlaagd kunnen worden om water op te vangen.
- Het deel van het gemeentehuis dat blijft staan zou gebruikt kunnen worden voor nieuwe functies zoals retail en kantoren. Maar ook (zorg)woningen of horeca zouden hier een plek kunnen krijgen. Voor het grootste deel blijft de huidige hoogte gehandhaafd, voor een deel zou een derde verdieping opgebouwd kunnen worden (aan de zijde van het plein en niet aan de kant van de Raadhuisstraat). In de huidige binnentuin is ruimte voor parkeerplaatsen.
- Naast de Florijn zou mogelijk een nieuw gebouw kunnen komen met bijvoorbeeld horeca. Het zou goed zijn als op mooie zomerdagen en in elk geval in de zomerweekenden hier een aantal foodtrucks komen die ervoor zorgen dat mensen de ervaring krijgen om op een terras te zitten op het plein. Dit is een vorm van ‘placemaking’, als de ervaring er is, dan is de verwachting dat (vanzelf) de horecaondernemer ook komt. Dit zou een geweldige toevoeging zijn voor aan het plein!
- De evenementen (kermis, Effe noar Geffe en de feesttent) zijn goed inpasbaar. Ook is nagedacht over voorzieningen zoals stroompunten en waterpunten. De bedoeling is dat deze geïntegreerd worden in de openbare ruimte. Naast de evenementen is er ook ruimte voor de marktkramen.
- Vanaf de Dorpsstraat oogt de ruimte als een groene plek waar het aangenaam vertoeven is en even uit te rusten van bijvoorbeeld een fietstocht. De watertap, de mozaïkbank en de informatieborden hebben een nieuwe plek gekregen op het plein.
Heeft u aanbevelingen op het voorkeursscenario?